Mindre tält för vandringstur

Mindre tält för vandringstur

Funderar du på att ge dig ut på längre vandringsturer med övernattning? Då behöver du förmodligen ett tält anpassat för friluftsliv. Det är stor skillnad på ett vanligt stort tält som du stuvar in i bagageluckan på bilen och ett tält som du ska bära under många mils vandring.

Vid vandringar i skog och mark så är varje gram du sparar i packningen värdefull så det gäller att tänka över både klädval, matvaror, förnödenheter och framför allt val av tält. Tältet är det som väger mest i packningen och här har du chansen att verkligen påverka hur tung ryggsäcken blir.

Det är viktigt att anpassa tältet till den miljö det ska användas i. Vandrar du mycket på leder i skogen under sommarhalvåret eller är det fjällvandring med hårdare klimat? Olika tält klarar olika mycket regn och vind. Det framgår av produktspecifikationen vad tältet är anpassat för och du kan även läsa recensioner från andra användare.

Läs mer om tälthär och se vad andra som är intresserade av friluftsliv tycker är viktigt att tänka på vid val av tält.

Lättviktstält för friluftsliv

Även om ni är flera som vandrar tillsammans så kan det vara lättast och smidigast att ha varsitt enmanstält. Det finns olika storlekar på enmanstälten och vissa är verkligen minimala medan andra modeller skulle kunna gå att klämma in två personer i, åtminstone enstaka nätter. Om man har barn med sig på vandringen så skulle det i vissa enmansmodeller kunna fungera att sova tillsammans om man inte behöver så mycket svängrum. Testa hemma i trädgården först.

Är syftet att alltid sova två personer i tältet så är det förmodligen bättre att satsa på ett tvåmanstält med så låg vikt som möjligt.

Det finns en rad olika tillbehör och funktioner som kan vara bra att undersöka innan du väljer modell. Till exempel så uppskattas det ofta om tältet har innerfickor att förvara småsaker i, möjligheter att hänga upp tvätt och möjlighet att sitta i tältet. Alla dessa saker måste förstås vägas mot hur mycket extra vikt de tar upp. Ibland måste man helt enkelt välja vilket som är viktigast vid den typ av vandring man kommer ägna dig åt – låg vikt eller utrymme.

Läs vidare här för att hitta olika bra exempel på enmans tält. Hitta modellen som passar perfekt för dig och njut av friluftslivet i sommar!