Så här ser den perfekta aktieplanen ut | Investera vid rätt tidpunkt

Så här ser den perfekta aktieplanen ut | Investera vid rätt tidpunkt

Det finns både komplicerade och mer simpla aktieplaner, men det viktigaste är: ju mer utförlig och detaljerad den är, desto bättre. Vitsen med att ha en plan är att inte göra impulsval som kan kosta dig dina investerade pengar, och alla som är intresserad av aktier bör se till så att en plan är nedskriven innan de ger sig in på sin aktiehandelssajt.

Ta del av våra tips och skapa din egen plan redan idag. Vill du läsa en mer utförlig guide som visar dig exakt hur du ska bygga upp din aktieinvesteringsplan? Tveka då inte att besöka Aktieskola.

Hur många aktier du får ha

Ett första steg till en lyckad plan är att välja hur många aktier du får ha på en och samma gång. Anledningen till att du vill ha det här klart för dig är för att kunna säkerställa att du inte köper på impuls och istället tar rationella beslut. Minst 10 och högst 20 kan vara att rekommendera, men allt beror självfallet på var din budget ligger. Med en lite tajtare budget räcker det med 10 olika aktier.

När får du då köpa dessa aktier? Bestäm exempelvis att du får lov att köpa en ny sorts aktie en gång varje eller varannan månad. Håll dig till detta för att alltid göra smarta inköp och att inte impulsköpa nya akter ”bara för att”.

Hur länge du behåller dina aktier

En av de viktigaste delarna av en aktieinvesteringsplan är hur länge du beslutar dig för att behålla dina aktier. För oerfarna investerare kanske det låter överraskande att fem år är minimumrekommendationen, men om du tänker på det logiskt kommer en kvalitetsaktie att sakta stiga i värde varje år. Du kan därför tjäna mycket på att inte snabbt sälja, utan att ha tålamod och vänta i flera år innan du gör dig av med dina aktier.

Vilka bolag dina aktier kommer från

En sista mycket viktig punkt när du skapar din aktieinvesteringsplan är att din portfölj ska vara väl diversifierad. Alla dina aktier behöver inte komma från Sverige, utan du kan sträcka dig utanför landsgränserna för lite extra variation. Aktierna bör även komma från bolag inom flera olika branscher så att du sprider ut dina risker. Det kan exempelvis vara så att några av dina aktier befinner sig inom IT-sektorn, men alla dina aktier bör inte göra det.